
Rodzaj drewna, jakim będziemy palić w kominku, ma bardzo duże znaczenie. To od niego zależy jak dużym płomieniem będziemy się cieszyć oraz ile ciepła zyskamy. Ale także jak często będziemy zmuszeni do czyszczenia kominka i przewodów kominowych.
Czym nie palić? Drewnem z drzew iglastych. Zawierają one bardzo dużo żywicy, która pod wpływem wysokiej temperatury strzela tworząc trudne do usunięcia plamy. Ponadto wytwarza dużo dymu i sadzy, co powoduje zanieczyszczenie komina.
Znacznie lepsze do kominka będzie drewno z drzew liściastych. Grab, jesion, buk, dąb - to gatunki o najwyższej kaloryczności. Palą się długo, wytwarzają wiele ciepła, rzadziej podkładamy do paleniska.
Warto jednak zwrócić uwagę na ilość kory, jaką posiadają. Jest ona znacznie słabszym paliwem niż samo drewno, dlatego im mniej jej będzie tym lepiej. Grab i buk zawierają niewielką ilość kory, dąb będzie miał jej więcej.
Olcha i brzoza to gatunki średniokaloryczne. Dadzą nam ładny równy płomień, zwłaszcza brzoza. Natomiast przy spalaniu olchy będzie unosił się przyjemny aromat, ważne jednak jest, by była dobrze wysuszona. Podobnie przyjemny zapach będzie się unosił przy spalaniu drewna z drzew owocowych. Co będzie najlepsze na rozpałkę? Topola. Jest niskokaloryczna i szybko się spala.
Jednak wybór odpowiedniego drewna to nie wszystko. Ważne jest także jego przechowywanie i wilgotność. Mokre drewno źle się pali, dymi i daje mało ciepła.
Dlatego ważne jest odpowiednie sezonowanie drewna, co jest najlepszym sposobem na jego odpowiednie wysuszenie. Jego długość zależy od gatunku oraz pierwotnej wilgotności. Za minimum uznaje się wilgotność na poziome 20%. Jednak najbardziej zalecana jest ok. 15%.
Prawidłowe sezonowanie drewna odbywa się w zadaszonym miejscu na świeżym powietrzu, gdzie jest przewiewnie oraz słonecznie. Doskonale do tego zadania sprawdzi się np. wiata. W przypadku jej braku sprawdzi się chociażby plandeka. Pamiętajmy jednak, by stos przykryć tylko z góry, zapewniając odpowiedni przepływ powietrza. Rozłupane szczapy najlepiej położyć na drewnianych paletach bądź innego rodzaju podkładkach – zapewnią wentylację także od dołu.
Odpowiedni dobór drewna kominkowego i prawidłowe jego przygotowanie pozwoli nam cieszyć się pięknem ognia i ciepłem domowego ogniska znacznie dłużej i przy mniejszym nakładzie pracy.