Broniewskiego 4 lok. 55

87-100 Toruń

Jak palić w kominku i nadal być EKO?

Jest to jedno z najczęściej zadawanych ostatnio pytań przez wielu przyszłych posiadaczy oraz tych, którzy już od dawna korzystają z ciepła domowych kominków. Ciepło oraz blask ognia to największe zalety kominków, bez których trudno sobie wyobrazić własny dom.
Kominki w domu to nie tylko ozdoba naszych wnętrz. W obecnych czasach to również alternatywne źródło ciepła. Przy rosnących cenach prądu oraz gazu stały się możliwością oszczędności.

Każdego roku w okresie jesiennym pojawia się temat smogu oraz zanieczyszczeń powietrza.

Coraz większa świadomość społeczeństwa oraz chęć życia w zgodzie ze środowiskiem jest powodem do prowadzenia zdrowszego sposobu życia oraz oddychania czystym powietrzem. Ludzie chcą przeciwdziałać zanieczyszczeniom. Coraz więcej województw angażuje się ochronę środowiska i powietrza, którym oddychamy. W miastach takich jak Kraków czy Mazowsze wprowadzono zakazy palenia w kominkach węglem, a w dni zagrożone zanieczyszczeniem zabrania się również używania pił, kosiarek, dmuchaw do liści oraz grilla.

Jeżeli chcemy zostać ekologicznym użytkownikiem kominka to powinniśmy zgłębić wiedzę w temacie jak odpowiednio przygotować drewno, którym będziemy palić. Dobrze dobrane oraz wysuszone polana drewna nie będą emitować szkodliwych substancji do atmosfery, a tym samym w naszych domach.

Warto wspomnieć, że drewno z drzew iglastych wydziela więcej zanieczyszczeń niż drzew liściastych. Drewno jak świerk, jodła czy modrzew nie nadają się nawet do rozpałki. Najlepszym pod względem kaloryczności opałowej jest brzoza, buk, grab pospolity oraz dąb. Nie warto jednak stosować polan z topoli, wierzby czy lipy, gdyż są to drewna o niskiej wartości energetycznej.

Ważne jest, żeby używać suchego, sezonowanego drewna o wilgotności poniżej 20%. Dym z tak dobrze dosuszonego drewna przechodzi przez płomień i ulega dopaleniu.

Oprócz odpowiedniego paliwa, dość ważny jest sposób rozpalania ognia w kominku. Drewno powinno być spalane współprądowo to znaczy od góry. Proces rozpalania od góry pozwala efektywnie i czysto rozpalić ogień w kominku bez obawy o zanieczyszczenie środowiska. Najlepiej ułożyć w palenisku 2-3 grubsze polana, a następnie kolejne 2-3  cieńsze polana na krzyż, następne 2-3 jeszcze cieńsze  szczapy pozostawiając pomiędzy nimi niewielkie przerwy. Na samej górze stosu umieszczamy najdrobniejsze drzazgi oraz podpałkę przeznaczona do kominków. Zamiast podpałki odradza się stosowania wszelkiego rodzaju gazet czy tektury.

Najlepsze drewno nadające się do palenia w kominkach powinno mieć wilgotność około 15% maksymalnie do 20%. Jest to efekt suszenia minimum 2-3 lat najlepiej, gdy drewno rozłupano na niewielkie polana.

Dla porównania drewno świeżo zebrane z lasu jest bardzo mokre ma około 50-60% wody. Złe Niedosuszone lub mokre drewno drastycznie obniża jego kaloryczność.

Kaloryczność drewna:

mokre 2 KW - 1 kg drewna
suche 4 KW - 1 kg drewna.
Do ekologicznego palenia w kominku ważne, żeby przygotować drewno w odpowiedni sposób czyli nie powinno być zbyt grube. Idealne to takie o średnicy najlepiej około 10 cm lub wadze 1,5 kilograma.

Najważniejsze o czym należy wspomnieć to, że drewno jest odnawialnym paliwem stałym. To źródło energii i naturalny magazyn energii słonecznej zupełne przeciwieństwo do węgla i gazu, które są nieodnawialnymi paliwami kopalnymi. Drewno jest ekologiczne na wszystkich etapach jego przetwarzania oraz energetycznego wykorzystania.
Zerowy bilans emisji CO2 oznacza, że spalanie drewna nie zwiększa efektu cieplarnianego. Powstały popiół w wyniku spalania drewna jest naturalnym nawozem, który warto wykorzystać w ogrodzie do użyźnienia gleby.
!!!Jeżeli doczytałeś tekst do końca możesz skorzystać z 10% rabatu na wszystkie produkty sklepu MIDOMO POLSKA!!! Hasło: #BLOG!!!

 

Dane teleadresowe Skantherm: