Kominki w naszych domach spełniają różnorodne funkcje. Czasem jest to jedno z głównych źródeł ciepła, wtedy bardziej zależy nam na kaloryczności spalanego opału, a czasem jest po prostu elementem dekoracyjnym, rekreacyjnie palonym w momencie, gdy chcemy nacieszyć oko pięknym płomieniem, bądź dogrzać się w zimny wieczór. Niewątpliwie najbardziej popularnym paliwem do kominków jest drewno (w jednym z poprzednich wpisów poruszony został temat, jak wybrac to najlepsze), jednak i brykiet zyskuje coraz wiekszą popularność. Czym różnią sie te dwa paliwa i które bedzie dla nas najlepsze?
Brykiet to sprasowane pod wysokim ciśnieniem pozostałości po obróbce drewna (wióry, trociny). Co ważnie nie wykorzystywane są przy tym żadne lepiszcza, dzięki czemu otrzymujemy produkt, podobnie jak drewno, w pełni ekologiczny. Oczywiście, tak jak przy wyborze drewna, liczy się również wybór dobrej jakości brykietu. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim z czego został zrobiony. Najlepszy będzie oczywiście z drzew liściastych, ale zdarza sie niestety brykiet zrobiony z płyt meblowych, i ten przy spalaniu bedzie wydzielał zanieczyszczenia oraz przyczyniał się do zapychania przewodu kominowego.
Duża gęstość brykietu, jego twardość, mniejsza wilgotność (w porównaniu z drewnem) sprawiają, że produkt ten jest niezwykle kaloryczny, przez co spalanie trwa dłużej i wytwarza sie więcej ciepła, które jest dłużej oddawane. Ponadto po spalaniu zostaje niewielka ilość popiołu. Regularny kształt ułatwia również przechowywanie. Taka sama ilość drewna zajmie znacznie więcej miejsca.
Która opcja w takim razie będzie lepsza? Jak zwykle wszystko zależy od indywidualnych preferencji, od sposobu użytkowania kominka (przy ciągłym ogrzewaniu lepszym pomysłem może być brykiet, który dłużej bedzie się żażył oddając ciepło). Warto spróbować jednego i drugiego rozwiązania, i w ten sposób znaleźć najlepsze dla siebie.