Broniewskiego 4 lok. 55

87-100 Toruń

Jakie drewno do palenia?

Strona główna » Aktualności » Jakie drewno do palenia?
płonące polana, nowoczesny kominek

Rodzaj drewna, jakim będziemy palić w kominku, ma bardzo duże znaczenie. To od niego zależy jak dużym płomieniem będziemy się cieszyć, ile ciepła zyskamy oraz jak często będziemy zmuszeni do czyszczenia kominka i przewodów kominowych.

Czym nie palić? Drewnem z drzew iglastych. Zawierają one bardzo dużo żywicy, która pod wpływem wysokiej temperatury strzela tworząc trudne do usunięcia plamy. Ponadto wytwarza dużo dymu i sadzy, co powoduje zanieczyszczenie komina.

Znacznie lepsze do kominka będzie drewno z drzew liściastych. Grab, jesion, buk, dąb - to gatunki o najwyższej kaloryczności. Warto jednak zwrócic uwagę na ilość kory jaką posiadają. Jest ona znacznie słabszym paliwem niż samo drewno, dlatego im mniej jej będzie tym lepiej. Grab i buk zawieraja niewielką ilość kory, dąb będzie miał jej więcej. Olcha i brzoza to gatunki średniokaloryczne. Dadzą nam ładny równy płomień, zwłaszcza brzoza. Natomiast przy spalaniu olchy będzie unosił się przyjemny aromat, ważne jednak jest, by była dobrze wysuszona. Podobnie przyjemny zapach będzie się unosił przy spalaniu drewna z drzew owocowych. Co będzie najlepsze na rozpałkę? Topola. Jest niskokaloryczna i szybko sie spala.

Jednak wybór odpowiedniego drewna to nie wszystko. Ważne jest także jego przechowywanie i wilgotność. Mokre drewno źle się pali, dymi i daje mało ciepła.Najodpowiedniejsze jest drewno kominkowe sezonowane conajmniej dwa lata. Jego wilgotność nie powinna przekraczać wtedy 20%.

Odpowiedni dobór drewna kominkowego i prawidłowe jego przygotowanie pozwoli nam cieszyć się pieknem ognia i ciepłem domowego ogniska znacznie dłużej i przy mniejszym nakładzie pracy.